Prosjekter

Hva Alma-M gir støtte til


Smilende folk

Her kan du lese om våre prosjekter, resultater, suksesshistorier, årsberetninger og regnskap, samarbeidspartnere, samt litt om Kambodsja.


Engelsklærerne ved skolen i Mongol Borey

Klasserom i Mongol Borey
Lek i skolegården i Mongol Borey


Sydame med studenter i søm

I 2014 ble vi kjent med en etablert sydame som er svært dyktig. Hun bor i en liten fattig landsby som heter Klah Leu, ca. 30 minutter med buss fra sentrum av Sihanoukville. Som en prøve fikk vi sydd opp diverse gaveartikler for salg, og til tross for at hun ikke snakker engelsk fungerte det godt.

I 2015 videreutviklet vi samarbeidet ved å kjøpe inn 3 symaskiner. Dette gjorde det mulig for sydamen Na Vy å gi 3 jenter 1 års opplæring i søm. Vi besøkte henne i oktober/november 2015 og fikk sydd mange gaveartikler, som siden ble solgt på julemarked i Norge.

Kontrakt ble signert med sydamen og de 3 studentene i oktober/november 2015. Undervisningen begynte 01.01.2016 og var kontraktsfestet til ett år.


Utdrag fra kontrakt med læreren:

Teacher is responsible for teaching and will ensure the students learn the curriculum dictates. After completing the study time students should be able to design and create their own pattern. Furthermore students should have knowledge of different types of fabrics and the application of these.

Sydame
Sydame


Utdrag fra kontrakt med elevene:

Free education. Finished sewing products can be sold to Alma-M for sale in Norway. The income should be used for lunch during school hours. Students are to meet precise at the appointed time 6 days a week. Teaching should last for 5 hours or more. Vacation time will be the same as for public schools in Cambodia.

I 2016 utvidet vi med én ny jente og har nå 4 studenter i søm hos lærer Na Vy. Jentene syr på bestilling varer som vil bli solgt på husflidmesser og på Nytorget i Stavanger. Deres inntekt brukes til felles lunsj og nødvendig utstyr.

Vi utvidet også tilbudet til jentene og avtalte med en engelsklærer å undervise dem i engelsk én time 5 dager i uken. For undervisningen ble det kjøpt inn nødvendig utstyr som tavle, skolebøker, o.l.

Opplæring

I februar 2017 hadde jentene fullført første del av opplæringen og fikk utlevert diplomer fra Alma-M. Alle 4 jentene har nå signert kontrakt for videregående opplæring i søm av selskapsklær og brudekjoler.

Opplæring

I 2017 har Alma-M inngått et samarbeid med Soroptimistene i Flekkefjord, som gir øremerket økonomisk støtte til syprosjektet.

I april 2018 avsluttet fire unge jenter andre del av sømopplæring som har vart i 18 + 12 måneder. På siste del har de lært å sy selskapsklær.

Opplæring På vegne av Alma-M ble diplomer utdelt og jentene ble invitert til festmåltid, inntatt på gulvet i Khmer-tradisjon.

To av jentene har allerede startet ny systue i nært samarbeid med Na Vy (lærer). Av Alma-M får jentene 2 symaskiner, klippebord, stoler og nødvendig oppstartsutstyr.

De to andre jentene flytter tilbake til landsbyen der foreldrene bor. Begge to starter opp med egen systue og salg av klær.

Samtidig ble kontrakter signert med fire nye jenter som starter 1. mai 2018. Lærer Na Vy ønsket å fortsette som lærer for de nye studentene.

Syjentene
Syjentene


Avslutningsprøve syprosjektet Våren 2019 var 3 jenter til ferdige med læretiden sin. Som avslutningsprøve sydde alle hver sin selskapskjole og drakt i japansk silke.

To av jentene får med seg hver sin symaskin etter endt opplæring. Den tredje ønsker å samarbeide med sin søster som allerede har symaskin.

Det ble avslutning for sylærer Na Vy, som tar permisjon i et år på grunn av sykdom. Na Vy og jentene laget god avslutningslunsj til oss.


Avslutende diplomer
Avslutningslunsj


Na Vy ble overrakt en gave fra Norge, og ble svært glad for det broderte bildet med typisk norsk motiv.

Gave fra Norge